A giccs




A giccs sok formában megjelenik az életünkben. Megjelenik írásokban, a művészetben is könnyen találkozhatunk vele. Az antik, és az avantgárd művészetben is megjelenik. 
Van olyan népcsoport, nevükön szólítva ,a cigányság, akik a művészet, vagy ékszer formájában gyakran megvásárolják ezeket. És ,hogy miért? Mert ezek a dolgok, sokat mutatnak látszólag, de közben semmi se rejlik mögötte. Olcsó. Olcsónak tekinthetjük a reneszánsz ,a barokkművészethez képest.Nem csak árban, leginkább abban, amit átad. Legyen ez egy érzelem ,egy érzés ,bármi. És emellett, ezek a dolgok nem adnak át semmit. Ezekben a dolgokban ,könnyen meglátható úgymond a szépség, nem kell hozzá sok gondolkodás. Mielőtt félreértenék azt ,amit mondani szeretnék, semmilyen rasszista megnyilvánulást nem szeretnék kifejezni, szimplán ,erre a népcsoportra jellemzőbb leginkább a giccsesség. Komlós Aladárt idézve ,megragadnám azt a gondolatot, hogy a giccs,"Olcsón ad olyan dolgokat, amelyeket csak drágán volna szabad megszerezni; mert semmit sem érnek, ha áron alul jutunk hozzájuk." Teljesen egyetértek Komlós Aladárral. A giccs ,nagyon is hazudik nekünk. Hiszen ha belegondolunk, egy üzletember sem adja olcsóbban az áruját, mint amennyiért ő azt elkészítette ,vagy felvásárolta régebben. Ennek mi értelme is lenne? Kinek érné meg? Ha reálisan gondolkodunk, senkinek se éri meg. A vevőnek se, hiszen egy látszatot kap olcsón, ami mögött semmi sem rejlik. Vegyünk például irodalmi műveket. Az olyan irodalmi műveket nevezhetünk giccsesnek, amelyekben nincs eredetiség. Nincs benne olyan dolog, amit a költő , vagy író ,pluszban hozzárakott, egy egyszerű sablonos dolog. Az ilyen művekben ,általában sok a túlzás, aminek köszönhetően az olvasó kap egy látszat ,világot ahol tegyük fel eltűnik az életnek, a rossz oldala. Könnyen becsapható ezzel az ember. A giccs, az irodalomban is hazudik nekünk. És tudják mi a probléma? Kevés olyan dolog van, ahol a giccs ,nem hazudik és nem ver át minket.Konkrétan a giccset ,nem tekinthetjük művészetnek. Nagyon könnyen reprodukálható , mint például a Mona Lisa. Ha filozófiailag közelítjük meg a giccset, nevezhetjük egyfajta életérzésnek.
 A giccs terjedésében nagy szerepet játszanak a társadalmi körülmények, hogy befogadó legyen a közeg, nem úgy mint a művészet, amely korszakokat zárt le, és új korszakokat hozott létre.Amíg a művészet a kúltúrális fejlődés irányába hat, addig a giccs ,csak egy árú marad.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hamlet jellemzése, tulajdonságai

Kálmán belső monológ (Asztalizene)